VAATETEOLLI
SUUDEN PITKÄ SYNTILISTA

Jokapäiväisten vaatteidemme valmistus- ja käyttötavat eivät ole kestäviä.

korallin, oranssin, liilan, musta-punaraidallisen, valko-sinikuvioisen ja mustan värisiä tekstiilirullia

Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuus vaikuttaa kaikkialla — ovathan vaatteet jokapäiväinen välttämättömyys. Monille vaatteet ja tyyli ovat tärkeä tapa ilmaista omaa yksilöllisyyttä.

Vaatteita päälle pukiessa harvoin tulee ajatelleeksi, että muotiteollisuus on yksi maailmantalouden kiistattomista vetureista. Se työllistää satoja miljoonia ihmisiä maailman eri kolkissa. Ala on verkottunut moniin muihin teollisuudenaloihin kuten maatalouteen, liikenteeseen, kemikaali- ja luovaan teollisuuteen. Vaatteiden massavalmistus on myös tiiviisti sidoksissa tasa-arvo-, työvoima- ja köyhyyskysymyksiin. Puhumattakaan ympäristöstä, johon alalla on erittäin negatiivisia vaikutuksia.

Pikamuodilla tarkoitetaan liiketoimintamallia, joka ottaa ideoita huippumuodista ja muuntaa ne nopeasti vaihtuviksi, halvoiksi ja trendikkäiksi myyntimallistoiksi. Pikamuoti on yksi suurimpia syyllisiä maailmalla alati kasvaviin tekstiilijätevuoriin. Viime aikoina pikamuodin haitallisuuteen on jossain määrin havahduttu, ja se on alkanut symboloida länsimaisen elämäntyylin varjopuolia: ylikulutusta ja luonnonvarojen tuhlaamista.

Pikamuodin ja koko vaateteollisuuden tärkein ajuri on kustannustehokkuus. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa ala on hajauttanut kaikki valmistus- ja käsittelyvaiheet. Kangas kudotaan yhdessä paikassa, värjätään toisessa, ommellaan kolmannessa ja myydään neljännessä paikassa. Pitkän ja monimutkaisen toimitusketjun jokaisella vaiheella on haitallisia ympäristövaikutuksia, sillä vettä, materiaaleja, kemikaaleja ja energiaa tarvitaan kaikissa tuotannon vaiheissa.

lähikuva ompelukoneesta

Vaateteollisuus tarvitsee kipeästi isoa muutosta. Se edellyttää laajamittaista yhteistyötä: mukaan tarvitaan suunnittelijat ja valmistajat, poliittiset päättäjät, kauppiaat ja kuluttajat.

valkoista lankaa

Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuus tuottaa vuosittain 10 % maailman hiilidioksidipäästöistä — enemmän kuin kaikki kansainväliset lennot ja merenkulku yhteensä.

nainen megafonin kanssa

Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuus käyttää vuosittain 93 miljardia kuutiometriä vettä, mikä riittäisi kattamaan viiden miljoonan ihmisen kulutustarpeet.

nainen megafonin kanssa

20 % maailman jätevesistä on peräisin kankaiden värjäyksestä ja käsittelystä.

nainen megafonin kanssa

73 % kaikista tekstiilikuiduista poltetaan tai päätyy kaatopaikalle.

nainen megafonin kanssa

Joka vuosi puoli miljoonaa tonnia mikromuovia päätyy maailman valtameriin. Tämä vastaa 50 miljardia muovipulloa.

nainen megafonin kanssa

Yhden farkkuparin valmistamiseen tarvitaan 3 781 litraa vettä.

nainen megafonin kanssa

Alle 1 % käytetyistä vaatteista kierrätetään uusiksi vaatteiksi.




Lähteet: United Nations Environment Programme (UNEP)
& Ellen MacArthur Foundation

nainen megafonin kanssa

Meillä kaikilla on mahdollisuus vauhdittaa muutosta mm. omilla kulutustottumuksillamme sekä vaatimalla päättäjiltä ja yrityksiltä puhtaampaa, turvallisempaa, reilumpaa ja läpinäkyvämpää muoti- ja tekstiiliteollisuutta.

Muutoksen alkuun pääset helposti Instagramissa tutustumalla tiliin @aaltoarts ja sen käytännön vinkkeihin. Miten ekologinen ja eettinen muoti voisi näkyä omassa elämäntyylissäsi?

Tehdään yhdessä vaatevallankumous!

korallin, oranssin, liilan, musta-punaraidallisen, valko-sinikuvioisen ja mustan värisiä tekstiilirullia

Lue lisää halpamuodin todellisista kustannuksista Aalto-yliopiston professori Kirsi Niinimäen ja hänen kollegoidensa artikkelista, joka julkaistiin arvostetussa tiedelehti Naturessa. Nature Reviews Earth & Environment (2020).

Kuvat: Shutterstock & Mortti Saarnia

nainen hymyilee megafoni kädessä
vihreä modulaarinen mekko