TULEVAISUUDEN VAATEKAAPPI

malli vihreässä modulaarisessa mekossa, jossa nappeja

Mitä tulevaisuuden vaatekaapissa on? Kenties vaatteita, jotka osaavat vaihtaa väriä tai muotoa tilanteen mukaan? Mittatilauksesta tehtyjä, äärimmäisen yksilöllisiä vaatekappaleita? Vai onko muoti sittenkin siirtynyt verkkoon, digitaalisiin mallistoihin?

Emme voi ennustaa tulevaisuutta, sen sijaan voimme yrittää vaikuttaa siihen. Ja on selvää, että tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuuden on muututtava. Olisiko siis mahdollista saada tämän päivän muotiteollisuuden tuhoisat toimintatavat loppumaan? Ja vastapainoksi vahvistaa muodin positiivista voimaa?

Siirtyminen vanhentuneesta järjestelmästä kohti jotain uutta — systeeminen muutos — tarkoittaa samanaikaista vaikuttamista moniin eri osatekijöihin, toimintamalleihin ja vuorovaikutuksiin. Ihan ensimmäiseksi pitää kuitenkin uskaltaa ajatella toisin: millaista muodin tulevaisuutta haluamme rakentaa ja millaisia arvoja ja asioita se sisältäisi?

malli pinkissä modulaarisessa mekossa, jossa paljon nappeja ja puffihihat

Tässä näyttelyssä Aallon yliopistoyhteisö visioi kestävää muodin tulevaisuutta. Mukaan on valikoitunut kuusi erityisen tärkeää muotiteollisuuden arvoketjun osa-aluetta esimerkkeineen.

Kurkkaa siis tulevaisuuden vaatekaappiin!

malli sinisessa jakussa ja sinisessä paidassa
paperirullia hyllyssä
tekstiilirullia eri väreissä ja kuoseissa

Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuus ei tapahdu "siellä jossain" vaan me kaikki olemme siinä mukana joka ikinen päivä.

Todellinen vaatevallankumous edellyttää uusia innovaatioita, nykyistä tiukempaa sääntelyä ja houkuttelevia kannustimia kestävälle liiketoiminnalle. Mutta siirtymä kestävämpään toimintaan vaatii samalla laajaa kulttuurista muutosta. Kun laajalti jaetut yhteiset arvot muuttuvat, alan toimijatkin alkavat tehdä asioita eri tavalla.

Muutoksen alkuun pääset helposti Instagramissa tutustumalla tiliin @aaltoarts ja sen käytännön vinkkeihin. Miten ekologinen ja eettinen muoti voisi olla osa omaa elämäntyyliäsi?

 

valkoinen kenkä, jossa puuglitterikuvio

Kun sanomme "me", keitä tarkoitamme? Aalto-yliopistoyhteisöä: tutkijoita, suunnittelijoita, taiteilijoita, tieteilijöitä, insinöörejä, kirjoittajia, tekijöitä, ajattelijoita, innovaattoreita, yrityksiä, brändejä, kuluttajia ja kansalaisia. Me uskomme, että on mahdollista kuvitella toisenlaisia tulevaisuuksia ja sitten saada muutos aikaan.

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä? Ota yhteyttä Aalto-yliopiston viestintään: viestinta-arts@aalto.fi


Kuvat:
Sofia Ilmosen vihreä ja punainen muunneltava mekko. Kuva: Sofia Okkonen
Sininen, värimorsingolla värjätty jakku, Arttu Åfeldt ja Kirsi Niinimäki. Kuva: Eeva Suorlahti
Shimmering Wood -puuglittertossu, Noora Yau & Konrad Klockars. Kuva: Kalle Kataila

Tulevaisuuden vaatekaappi

Konsepti, kuratointi, tuotanto:
Aalto ARTS viestintä / Sini Koskimies, Enni Grundström & Krista Kinnunen

Visuaalinen ilme ja graafinen suunnittelu: Milja Komulainen

Fyysisen näyttelyn näyttelyarkkitehtuuri ja puutyöt: Saara Kantele, Studio Kantele
Alkuperäinen näyttelykonsepti: VISA Interiors / Isa Niiranen, Vivi Sundquist

Näyttelyrakenteessa hyödynnetään purku- ja rakennusjätemateriaaleja, jotka ovat tällä hetkellä huonosti hyödynnettyjä jätevirtoja. Suuri kiitos Purkupiha Groupille kierrätysmateriaaleista ja Laattapisteelle sekä Interfacelle hiilinegatiivisestä The Embodied Beauty™ -matosta!

Lämmin kiitos kaikille tekijöille ja yhteistyökumppaneille:

FINIX: Kirsi Niinimäki, Minna Halme, Sini Suomalainen

Ushnah Amjad, Kirsti Cura, Janne Halme, Sofia Ilmonen, Markus Joutsela, Katariina Järvinen, Pirjo Kääriäinen, Julia Lohmann, Marimekko, Riikka Olli, Nina Pulkkis & Geza Szilvay, Irene Purasachit, Niko Rintala & LAB University of Applied Sciences, Marja Rissanen, Sini Saavala, Emilia Ståhlhammar, Hannu Tanner & VTT Technical Research Centre of Finland, Noora Yau & Konrad Klockars, Paul Mesarcik, Mikko Ristimäki, Jari Simanainen
Enni Äijälä & Designs for a Cooler Planet

malli vihreässä modulaarisessa mekossa, jossa nappeja