MUODIN TODELLINEN ARVO
“Huolehdi vaatteistasi kuin hyvistä ystävistä”
- Joan Crawford
Pikamuoti aiheuttaa ympäristöongelmia, valtavasti jätettä ja huonoja työoloja. Kierre on saatava katkaistua. Pikamuodista tulisi siirtyä hitaaseen muotiin eli tiedostavaan kuluttamiseen. Se tarkoittaa laadun valitsemista määrän sijaan ja jokaisen yksittäisen vaatekappaleen sekä sen tekijöiden arvostusta. Hidas muoti pyrkii minimoimaan negatiiviset vaikutukset ihmisiin, eläimiin ja planeettaan.
Kun hidas muoti ohjaa ajattelua, on helppo huomata muodin todellinen arvo. Hintalapun sijaan arvoa syntyy vaatekappaleen tarinasta, siihen liittyvistä tunteista, historiallisista tapahtumista tai tietystä suunnittelijasta. Todellinen muoti voi ikääntyä mutta se ei vanhene.
Tällaisesta muodista me Aalto-yliopistossa olemme kiinnostuneita. Koulutamme luovia ammattilaisia, joilla on kattava ymmärrys koko alasta ja tuotantoprosessin jokaisesta osa-alueesta: materiaaleista, tekstiileistä, kankaista, uusimmista valmistustekniikoista mutta myös käsitteellisestä ajattelusta sekä taiteellisesta ilmaisusta. Aalto Fashionissa on kyse kokonaisvaltaisesta alan ymmärryksestä — ja sen haastamisesta sisältäpäin.
SOFIA ILMONEN:
SAME SAME BUT DIFFERENT
Aalto-yliopistosta valmistunut suunnittelija Sofia Ilmonen järkyttyi opiskeluaikanaan muotiteollisuuden tuhlaavaisuudesta ja myrkyllisyydestä ja halusi lähestyä kestävää kehitystä uudella tavalla. Same Same but Different -nimiseen mallistoonsa hän suunnitteli muuntuvan, modulaarisen ratkaisun.
Mallisto perustuu neliönmuotoisiin tekstiilikappaleisiin, joita on mahdollista yhdistellä eri tavoin. Moduulit ovat kaikki samanmuotoisia, joten hihasta voi tulla hame, hameesta paita jne. Osat kiinnitetään toisiinsa napeilla, joten vaatetta voidaan muuttaa ilman saumojen avaamista tai muuta ompelua. Käyttäjä voi muokata kutakin vaatekappaletta toiveidensa mukaan. Ajatuksena on, että tällainen tee-se-itse-lähestymistapa lisää yleistä kiintymystä vaatteeseen ja pidentää siten sen elinkaarta.
Vaatteet on valmistettu luomupuuvillapopliinista ja silkkiorganzasta, ja esimerkiksi karmiininpunaisten vaatekappaleiden väri on peräisin kokenillihyönteisestä. Värin tiedetään olleen muinaisten mayojen ja atsteekkien käytössä.
Kuvat: Sofia Okkonen
SINI SAAVALA: UNWEARABLE COLLECTION
Pesetkö vaatteitasi liikaa? Tarpeeton pesu tuhlaa pesuainetta, vettä, sähköä, aikaa ja vaivaa. Lisäksi se kuluttaa vaatteita ja lyhentää niiden käyttöikää. Synteettisten kuitujen peseminen on erityisen haitallista, sillä niistä irtoaa mikromuovia. Pelkästään pyykinpesu kuljettaa vuosittain noin puoli miljoonaa tonnia mikromuovia maailman meriin — kolmen miljardin polyesteripaidan verran!
Aalto-yliopiston muotiopiskelija Sini Saavala halusi mallistossaan nostaa tätä isoa ongelmaa esille. Hän käytti mallistossaan värjättyjä kierrätyskankaita ja sisällytti kankaiden tahrat asujen koristeellisiksi elementeiksi. Mallisto haastaa muotinormia, jonka mukaan vain uusia ja puhtaita vaatteita pidetään sosiaalisesti hyväksyttävinä. Voisimmeko sittenkin hyväksyä vanhat, tahraiset ja repeytyneet vaatteet ja arvostaa ajan patinaa koristeellisena ja persoonallisena lisänä?
Elämä on usein sotkuista ja vahinkoja sattuu. Jokainen tahra, roiske ja repeämä kertoo pienen tarinan.
Kuvat: Sofia Okkonen